Czosnek, czosnek, czosnek.
Śnię o nim po nocach.
Pieczony, smażony, podduszany, surowy...
Wypatruję go w każdym sklepie.
Wszędzie czosnek.
Pozostając w temacie rozgrzewających i jesiennych dań, dziś mam dla Was kuskus.
Najszybszą kaszę świata, prawie tak szybką jak chińska zupka. A jakże lepszą.
Z ogromną ilością czosnku! Oczywiście!
Danie prawie jednogarnkowe (stanie się nim jeśli zrezygnujemy z mięsa).
Ciekawa alternatywa dla ziemniaków czy makaronu. Te już niebawem.
Zapraszam!
Kuskus z brokułem i dodatkami
na 2 porcje
Śnię o nim po nocach.
Pieczony, smażony, podduszany, surowy...
Wypatruję go w każdym sklepie.
Wszędzie czosnek.
Pozostając w temacie rozgrzewających i jesiennych dań, dziś mam dla Was kuskus.
Najszybszą kaszę świata, prawie tak szybką jak chińska zupka. A jakże lepszą.
Z ogromną ilością czosnku! Oczywiście!
Danie prawie jednogarnkowe (stanie się nim jeśli zrezygnujemy z mięsa).
Ciekawa alternatywa dla ziemniaków czy makaronu. Te już niebawem.
Zapraszam!
Kuskus z brokułem i dodatkami
na 2 porcje
- 1 brokuł (o wadze ok 500g)
- 150g kaszy kuskus
- 5 ząbków czosnku
- 1 korzeń pietruszki
- 4 łyżki masła
- 2 plastry mięsa wołowego (po ok.70-100g)
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 plastry wędzonego boczku
- sól i pieprz
Plastry rozbijamy, solimy i pieprzymy, smarujemy musztardą, układamy boczek (w środku), zwijamy i podsmażamy.
Kuskus zalewamy wrzątkiem (lub bulionem). Odstawiamy pod przykryciem.
Rozgrzewamy duży rondel. Wsypujemy odrobinę soli (dzięki czemu unikniemy przypalenia masła), rozpuszczamy masło.
Na gorący tłuszcz wrzucamy posiekany czosnek i chwilę smażymy,
Dodajemy pokrojonego brokuła i pietruszkę. Smażymy razem.
Kiedy warzywa lekko zmiękną, dokładamy mięso. Dusimy razem ok 10-15 minut.
Podajemy razem.
Kuskus przed podaniem można podsmażyć na patelni po mięsie. Będzie aromatyczny i chrupiący.
Smacznego!
Praline
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony ślad.
Zapraszam ponownie ;)